EAS-TEKNOLOGIER

AM – Acusto Magnetic

AM-alarmbøyler har bredere deteksjonsfelt enn andre typer systemer, noe som gjør dem perfekte for store inngangspartier. AM-teknologien bruker en lavere frekvens enn RF, og fungerer derfor godt med produkter som inneholder væske eller metall. Både AM og RF finnes i varianter som fungerer fra enkeltenheter og opp til flere hundre på rad.

Hvordan fungerer det?

En sender-alarmbøyle sender radiopulser som aktiverer alle AM-tagger innenfor deteksjonsområdet. Dette fører til at taggen sender et eget signal, som mottaker-alarmbuen lytter etter. Derfor kalles systemet acousto-magnetic, ordet “acousto” kommer av det greske ordet for “å høre”. Hvis frekvensen som taggen svarer på blir fanget opp av mottaker-alarmbøylen, går alarmen.

AM foretrekkes av

  • Varehus
  • Kosmetikkbutikker
  • Elektronikkbutikker
  • Byggvarehus

RF – Radio Frequency

RF-teknologien er den vanligste typen EAS-system, og er svært utbredt først og fremst i klesbutikker. RF bruker et høyfrekvent signal, som gjør teknologien uegnet for sikring av produkter som inneholder væske og/eller metall. For disse produkttypene er det bedre å velge AM eller EM. Både RF og AM fungere både som enkeltalarmbue og som opptil flere hundre på rad. RF foretrekkes ofte av bokhandler og multimediabutikker på grunn av de helt flate etikettene som enkelt kan klistres på hvert produkt.

Hvordan fungerer det?

RF-tagger er selvklebende etiketter eller alarmbrikker som inneholder en svært liten elektronisk krets. Når den registrerer en spesifikk frekvens – den som sendes ut av sender-alarmbøylen ved inngangen til butikken, svarer kretsen, og signalet fanges opp av mottaker-alarmbøylen. Når det skjer, aktiveres alarmen.

RF foretrekkes av

  • Klesbutikker
  • Byggvarehus
  • Supermarkeder

EM – Electro Magnetic

EM-teknologien er en smalere løsning som først og fremst brukes av biblioteker. Systemet har den fordelen at det bruker svært små, smale, selvklebende etiketter som kan deaktiveres og reaktiveres. Den diskré sikkerhetsetiketten avleses av en skanner, og gjør det mulig å sjekke ut bøker ved en deaktiveringsplass og sjekke dem inn igjen når etiketten reaktiveres.

EM fungerer også godt for apoteker, fordi remsen tar så lite plass at den kan klistres på pakninger uten å skjule teksten på dem. Det må være minst to EM-alarmbøyler for at de skal fungere, men det finnes ingen øvre grense for hvor mange man kan koble sammen i én enkelt inngang.

Hvordan fungerer det?

I stedet for å bruke tagger som fjernes, bruker EM-teknologien selvklebende etiketter som inneholder en magnetisk jernremse. Denne remsen oppdages av alarmbuene når den passerer mellom dem. Den ene alarmbøylen fungerer som sender, og den andre som mottaker.

EM foretrekkes av

  • Biblioteker (offentlige, universiteter, skoler)
  • Bokhandler
  • Apoteker

Uansett teknologi brukes en deaktivator ved kassen til å avalarmere varen før den forlater butikken med sin nye eier. For harde alarmbrikker må en avtaker brukes til å løsne alarmbrikken og nålen fra varen.

Valget av teknologi avhenger fremfor alt av hvilke typer varer som skal sikres og hvor godt en bestemt alarmbrikke fungerer med en bestemt type produkter.